Întrebări frecvente
Indiferent de motivele care au condus la divorț, este important să știți că divorțul se poate realiza pe cale administrativă, în fața ofițerului de stare civilă, pe cale notarială sau la instanța de judecată. Soții care doresc să divorțeze pot alege oricare dintre căile prevăzute de lege, cu mențiune că pe cale judecătorească nu există nici un fel de restricție în pronunțarea divorțului în cazul în care soții au copii minori.
Deși este un eveniment neplăcut, divorțul nu trebuie să fie în mod necesar marcat de conflicte între soți, aceștia putând să divorțeze prin acord, printr-o declarație dată în față instanței de judecată. În aceste condiții, instanța de judecată competentă de la ultimul domiciliu comun al soților, va pronunța desfacerea căsătoriei fără a mai cerceta culpa fiecărui soț, aceasta fiind și cea mai confortabilă soluție pentru ambii soți, care vor evita astfel să facă public motivele care au dus la divorț.
Totodată, soții vor trebui să decidă cu privire la numele de familie pe care îl vor purta după divorț, precum și cu privire la situația copiilor lor minor, dacă aceștia există.
Este important de reținut că soții nu sunt obligați să facă și partajul bunurilor comune cu ocazia divorțului, iar cheltuielile generate de divorțul pe cale judecătorească sunt reduse.
Desigur, există posibilitatea ca relațiile dintre soți să fie atât de grav vătămate încât aceștia nu se pot pune de acord cu privire la divorț și doresc ca instanța să constate că unul dintre soți se face vinovat de desfacerea căsătoriei. În acest caz, instanța va face cercetări și va administra probe, inclusiv va audia martori, rude sau cunoscuți ai soților, care vor furniza informații despre motivele care au dus la divorț.
Dacă vă găsiți în această situație și nu știți cum să procedați, vă oferim consultanță juridică și reprezentare în cursul procesului de divorț.
10+
Ani de experiență
350+
Dosare penale soluționate favorabil
3
Avocați dedicați